Installerad och klar :-)!

Igår,söndag, gick Kajsas flyttlass till Östra Ämtervik.
Den här gången gick det mycket bättre att lasta henne, använde repgrimman och det långa repet och gjorde som NH-tränaren lärt mig - och se det funkade :-)! Snäll var hon att köra också, stod blixt stilla hela vägen (men det brukar hon göra.
När vi kom till stallet fick hon bekanta sig lite med omgivningarna och boxen i väntan på att de andra hästarna (Jerker och Rombo) skulle komma.
Och när de kom släppte vi ihop dem i hagen, och det gick jättebra. Jerker (Nordsvensk på 29 år) skrek lite när Kajsa kom i närheten, men annars gick allt lugnt till.
Den första natten fick de stå instängda i boxen, och att samsas där gick även det bra. Och halm tyckte Kajsa va smaskens! Hon har inte haft halm förut, men tydligen så var det riktigt gott :-), så höet va inte alls intressant.
Bäst tycker Kajsa om lilla B-ponnyn Rombo. Nu under dagen har de lekt lite grann och stått och kliat varandra. Jerker däremot vill ha lugn och ro och vill inte gärna att Kajsa kommer och käcker på honom.
Men jag tror att det kommer bli kanon att ha henne där, och det va jättekul att kunna se va hon hade för sig under dagen, då jag jobbade.


Kikar ut från transporten


    
          Kollar in omgivingarna                     Från sin bästa sida
 
 
   Jerker & Kajsa           Kajsa & Rombo

Ranch Horse Classic bokat!!!!!

Jag har fått tag på en stuga (den sista lediga tror jag faktiskt) på High Chaparall under Ranch Horse Classic - helgen!! JIPPIE!!!!!
Ska dit med döroliga och underbara Dala-Maria, hennes kille Patrik, ev kompisen Johanna och min älskling Marcus,som för övrigt avbokat den årliga cruisingen runt Siljan,för att bli med mig på hästtävling :-)! Han är fantastisk,men å andra sidan är han lite inne på western och linedance själv. Så uppoffringen kanske inte va så där jättestor :-). 
Men det ska bli så fantastiskt roligt! 
Måste bara börja spara pengar så jag kan shoppa nya grejer till Kajsa. Behöver helt klart ett par nya träns, grimmor, bröstor, borstar, hattar,boots (till moi alltså), jeans, kanske nån extra snygg pad (även om det dröjer något år till innan jag kan använda den), lite nya showgrejer....
Ja, gud,det kommer finnas hur mycket som helst som man bara måste ha, fast man egentligen redan har två-tre upplagor av redan nämnda saker - underbart!! 
Jag längtar redan! Hur ska jag stå ut tills 26 juni?!
Jo, det vet jag förresten- jag ska gå in på alla online-butiker med westernsaker och skriva lista över vad jag
                                                                          BARA MÅSTE HA!

image10

2 cm + !

Mätte Kajsa igår kväll och hon hade vuxit två cm! Så nu mäter hon magnifika 146 cm i mankhöjd ;-).
Men jag tycker nog fortfarande att hon är lite för liten för sin ålder, men jag hoppas att hon kommer in i en stark växtperiod när sommaren och värmen kommer. Hoppas jag i alla fall.
Det andra varmblodsstoet i stallet, Doris, som är två månader yngre än Kajsa, är  betydligt högre. Hon mäter nog säkerligen upp mot 150.
Men å andra sidan är Kajsa betydligt finare exteriört- hon är faktiskt jävligt snygg! Inga vinklar som är fel utan raka fina torra ben,brett mellan frambenen,en fin lagom lång rygg, en smäcker hals, ett  nätt huvud och en läcker "quarterrumpa",som jag tyvärr inte kommer få behålla, utan den finns nog bara där för att hon växer för tillfället.
Hon är faktiskt inte alls så där unghästgänglig, utan ser nästan ut som en vuxen, men dock liten häst.
Så växer hon bara sisådär 10 cm till så kommer jag ha världens finaste häst!
Och manen kommer jag aldrig klippa, den ska få växa sig riktigt,riktigt lång. Redan nu går den nedanför halsen på henne :-).

Så väx på nu, min lilla fröken Kavat! (Annars kanske mamma inte kan behålla dig,snyft)

Matvägran över

Nu har Kajsa börjat äta sitt lusern och sitt betfor igen. Äntligen- efter flera veckors matvägran. Pratade med veterinären om det för någon vecka sedan,och han hade inte hört talas om  något liknande tidigare. Funderade lite om fodret kanske blivit dåligt, men de andra hästarna åt av det, så det verkade lite konstigt om det skulle ha varit det.
Men nu äter hon igen- och ur samma säck är det :-). Ja, lite lustig är hon lilla Kajsa.
Nu har vi börjat bygga i gamla ladugården dit Kajsa ska flytta- och det blir suveränt bra faktiskt! Det enda jag är lite orolig över är  tillgången på betesmark nära stallet, eftersom marken runt omkring är upptagen av mina kära mjölkkor.
Nu till en början ska de gå i hagen vi brukar vänja kalvar på stängsel i, och den är skapligt stor. Problemet blir bara vart vi ska ha hästarna till våren då kalvarna ska ut i den hagen,och det brukar inte bli speciellt mycket bete i den heller. Och jag är väldigt kräsen när det gäller hagar och beten till hästarna - speciellt till Kajsa som jag bara vill ska ha det abslout bästa.
Kanske ska man låta dom gå och efterbeta i kornas hagar (är tre gigantiska fållor som korna går tre,fyra dagar i varje innan de byter till nästa fålla). Där är det riktigt bra bete i alla fall.... Ska bara lyckas övertala chefen om det....Hm, ja lite att fundera över,men det mesta brukar ju lösa sig tillslut.

Å, nu är  det Årets Häst-galan  2008 på tv. Trav- jag älskar trav. Får mig att minnas åren då jag passade Musse innan jag köpte honom. Gud va nervös man var inför starterna- och så jävla kul det va! Och även om han inte vann så var jag jättestolt när jag gick omkring med honom på stallplan. Han brukade steppa omkring med svansen i vädret,  stor och svart. Och många var det som undrade om det var en hingst - men det var han inte :-). Men fantastiskt fin var han.
Och Marianne, som Kajsa står hos nu, sa att Musse va den finaste häst hon hade sett när jag spang med honom framför publiken på travbanan i Sunne, när han blev vald till årets häst i norra Värmland.

Vila i frid min älskade häst.

image8

Vi ska flytta!

Jag och Kajsa ska flytta till Östra Ämtervik. Har fått hyra ett litet hus med gångavstånd till jobbet, och får ha Kajsa   alldeles bredvid. Som det är nu åker  jag närmare 45 mil per vecka fram och tillbaka till jobbet och lägger närmare 3000 spänn på bensin varje  månad. Känns som om man kan göra något bättre för de pengarna :-). Som hästkurser tex.

Ska få ha Kajsa hyresfritt i en gammal tom ladugård (ingen sån där fallfärdig i trä från 1800-talet, utan en nyare modell) och behöver bara betala för foder och strö. Till sällskap ska hon få chefens gamla nordisvalack. Det blir lösdrift, så de kan gå ut och in som de själva behagar. Är en stark förespråkare för lösdrift, får man bara en bra lösning på vatten och underlaget utanför (där de går in och ut), så är det oslagbart. Och jag tror hästarna mår bättre då de får mer frisk luft och får mer frihet till att vara just häst.

Kommer bli en stor "gruppbox" i ena kortsidan på ladugården, där det är en dörr ut till hagen. Utanför dörren är det asfalterat en bra bit - vilket blir perfekt då det är noll chans att det blir meterdjup leravälling där de går ut och in :-). Ska sätta upp köldskydd i dörren för att stoppa kylan och drag, och förhoppningsvis går de igenom det :-).
Sen blir det varsin krubba med uppbindningsmöjligheter och vattenkopp (som jag hoppas ska hålla sig frostfri, annars blir det väl el-kopp) inne i ladugården. Och sadel- och foderkammare inne i gamla mjölkrummet.
Och deras hage sträcker sig ända fram till mitt jobb, så jag kommer kunna ha full uppsikt över min älskling hela dagarna :-)!

Men det gör lite ont i hjärtat att skilja Kajsa från sina unghästpolare i nuvarande stallet och stoppa henne tillsammans med en gammal tråkig gubbe.
Och att det är en valack är ett minus. Hade det varit ett gammalt sto hade jag varit överlycklig, för hon hade antagligen kunnat "sätta" Kajsa "på plats" och fostrat henne lite. Men nu när det är en valack kommer antagligen Kajsa ta befälet.
Men till sommaren kommer det nog ordna till sig med det -då kommer hon antagligen gå på bete med alla hästar i hela Ö ämtervik :-). Brukar va en ganska ordentlig flock med allt  från små shettisar till stora hästar. Så där ska det väl finnas något ranghögt sto :-).

Men jag hoppas att hon kommer trivas på nya stället, för det kommer bli riktigt fint! Och min ekonomi kommer bli bättre, vilket gynnar Kajsa eftersom alla mina pengar går till lilla fröken Kavat. Är ju bra mkt roligare att lägga pengar på hästen än sig själv ;-). Jag har i alla fall tappat räkningen på antal täcken, borstar, benlindor, träns och annat som jag inhandlat :-).

Over and out!

RSS 2.0