Första tävlingen avklarad!

Idag var vi iväg på vår första tävling,det va i och för sig en träningstävling men ändå :-). Började igår kväll då jag engagerade min mor och styvfar i tvätt och flätning av häst. Tog oss två timmar, men Kajsa skötte sig riktigt bra för att aldrig blivit tvättad förut och vacker som en dag blev hon!
Steg upp med tuppen idag,och stod en stund i  stallet och putsade innan jag lastade (vilket gick på två röda, då duktiga Kajsa gick in på en gång) och åkte iväg till tävlingen som bara var två mil bort. Lagom avstånd för att va första gången.
Kajsa skötte sig verkligen bra på tävlingsplatsen även om hon var lite lite nervös med alla nya hästar och människor. Men hon stod då still på alla sina fyra ben och studsade inte runt eller nåt. Förutom när det gick förbi en dösnygg quarterHINGST, då Kajsa blev som förbytt av åsynen av detta praktexemplar till kille :-). Men när han försvann runt knuten så fortsatte hon att beta, något besviken dock.
När vi skulle in i ringen var hon väl inte den som stod mest stilla av de andra hästarna i klassen (å andra sidan var hon den yngsta) utan ville ju titta på allt och då behöver man ju faktiskt vända på sig lite grann ibland.
Sen sprang vi vårt mönster, och det gick väl sådär- hon vill gärna dra iväg i traven,så det ser kanske lite kämpigt ut för mig. Men hon skrittade där hon skulle skritta, travade där hon skulle trava, och stannade och backade. Men TYVÄRR så gjorde JAG en tabbe- jag höll i kedjan på grimskaftet (vilket man inte får, man ska ha handen precis nedanför) och därför kanade vi ner i placering till en delad sjätteplats (vilket va delad sist alltså), annars hade vi hamnat på delad femteplats, sa domaren.
Men det va ju mitt fel, så jag är helnöjd med lilla Kajsa som gjorde bra i från sig för att va första gången på tävling. Och att komma iväg på den sociala träningen är ju mycket värt bara det, och om jag får säga det själv så var Kajsa en av de vackraste hästarna på plats!
Så ikväll kommer nog både jag och Kajsa sova som stockar efter en hektisk men rolig dag :-). Och jag letar redan efter nästa D-tävling att åka på!

                    
Mamma med Kajsa    


Nya kompisar!

I tisdags fick Kajsa och Jerker nya kompisar i form av fyra kvigor. Vilket ju är kanon med tanke på Kajsas framtida kofösarkarriär :-)!
Tog ut hästarna från hagen en stund, så kvigorna skulle få springa av sig lite själva först. Sen gick vi in med hästarna i grimskaft - och för en stund tänkte vi att detta aldrig skulle gå då kvigorna fick spel och sprang omkring som yra höns. Men tillslut släppte vi hästarna, det fick liksom bära eller brista bäst det ville. Det blev lite springande i början men sen nosade de på varandra och nu är allt frid och fröjd :-).

                               


Sommar, sol och sommarbete!!

Igår släppte jag hästarna på bete, fast egentligen blir det väl ingen störrr skillnad för dom förutom att de inte har ligghallen längre. Nu går de på ett perfekt unghästbete - skog och kuperat blandat med gräsäng. Men jag kommer tyvärr få stödutfodra henne- då gräset kunde ha varit bättre. Men annars perfekt.
Men i alla fall så tyckte Kajsa att det här med att komma till ny hage var superkul och drog iväg i 240 - rakt igenom staketet.... Fick hämta dom vid grannstallet  där det förnöjt stod och betade utanför stalldörren. Men sen dess har damen hållit sig inne- ta i trä.

Var ju veterinärbesök i måndags, vilket gick ypperligt från början till slut. Lätt gick det att lasta, kärnfrisk va hon, uppförde sig exemplariskt (går lite i vågor det där, dagen innan försökte hon både bita och sparka hovslagaren), och hon var hela 149,5 cm över havet och 420 kg tung.
Veterinären trodde nog att hon kanske skulle växa några cm till men att det inte skulle bli någon stor häst.
Så nu lägger jag allt hopp jag har till att han ska ha rätt. Annars kommer det bli körhäst av lilla fröken. Blir  att skaffa jigg och körsele istället för westernsadel med silverdekor, om hon inte börjar växa snart. För säljer henne gör jag inte- så det så!

Fröken Envis

Igår var jag och kollade på min kompis Johanna när hon red lektion med sin fyraåriga baskirvalack. De va jätteduktiga! Hon började rida hästen i januari i år och han gör redan jättebra galoppfattningar och både travade  och galopperade i ett lugnt tempo. I´m imprest!!

Träningstävlingen (som jag nu anmält mig till) kommer att va vid Johannas stall, så jag passade på att kolla in bron när jag var där. Den är något större och längre än min lastpall, så jag ska ta med mig Kajsa dit någon dag innan tävlingen och öva på den. Annars blir det garanterat tvärstopp  :-).
Men jag kommer nog få gå igenom trailbanan i skritt. Försöker lära Kajsa att trava på kommando bredvid mig, men det går sådär kan man lugnt säga. När jag är ute på vägen så fungerar det - då börjar hon trava när jag sträcker fram ledhanden och gör ett pussljud. Men när vi är inne på banan så vill hon INTE! Försökte idag igen, och hade då med mig ett spö som jag petade lite med på henne när jag ville få henne att trava. Men då bara kastade hon sig åt sidan och började backa. Men att stå still och jag stryker spöet över hela kroppen på henne-det går bra det.
Försökte utan spö, men samma sak då- kast, tvärstopp och backade.
Men något som fungerade väldigt bra  idag, var longeringen. Hon både skrittade och travade på kommando i ett lugnt tempo. Och backandet fungerar rätt bra det med.
Jaja, jag får väl fortsätta att träna- ska köpa morötter idag och muta henne med :-). Och tävlingen får väl gå som den går- jag åker ju mest dit för den sociala träningen. Det ska bli roligt hur som helst :-).

Och på måndag bär det av till hästsjukhuset för utredning av bogknäppandet. Hoppas (och tror) att det inte ska va några fel på henne, utan att det kanske bara är en växtgrej. Men det ska ju bli intressant att se om jag får henne att trava på böjprovet. Sist fick ju veterinären springa efter och veva i armarna...... :-).

RSS 2.0